Jedním z partnerů závodu je „Tejpování Daniela“. Jistě se mnozí ptáte, co si pod pojmem tejpování představit. Někteří už možná vědí, že to jsou „takové barevné leukoplastě, co se lepí v nápaditých vzorech různě na tělo, a jejichž aplikace neuvěřitelně zrychlí sportovce, křísí chromé a zbaví vás vůbec všech neduhů“. Odbornější popis naleznete na následujících řádcích.

Pojem Daniela žádný popis nepotřebuje. Tu si můžete prohlédnout, až se rozhodnete vyzkoušet tejpování na vlastní kůži.

Kinesiotaping – tejpování pomocí kineziotejpů

neboli lepení elastických pásek, je moderní metoda léčení urychlující léčbu během rahabilitace. Je založena na principu ovlivnění somatosenzorického, krevního a lymfatického systému.

Použitím tejpovacích pásek mimo jiné zlepšujeme tok krve a lymfatických tekutin, čímž snižujeme otoky a krevní výrony, dále zlepšujeme funkci svalů a tkání. Výsledkem je zpravidla rychlá redukce bolesti a zlepšení funkce kloubu a svalu.

  • Zredukování bolestí – kloubů, svalů aj.
  • Relaxace namožených, natažených
    nebo natržených svalů
  • Stimulace oslabených nebo naopak uvolnění zatuhlých svalů
  • Zlepšuje hybnost a pohyblivost bolestivých kloubů
  • Podporuje svaly v pohybu a snižuje jejich únavu
  • Zmírňuje záněty a podporuje zanícené vazivo
  • Korekční techniky
  • Lymfodrenáž
  • Těhotenství / po porodu aj…

Již několik let vstupuje tato metoda do výkonnostního sportu a mnoha oblastí všeobecného lékařství a fyzioterapie.
Ve všech sportovních odvětvích se tato účinná léčebná metoda stala pevnou součástí prevence, rehabilitace a tréninkové terapie. Rovněž se rozvinuly koncepty následné péče a léčby v ortopedii, chirurgii, v geriatrii a v pediatrii a byly zavedeny na klinikách a v rehabilitačních centrech.

Spektrum použití je dnes velmi rozsáhlé a bude se i v dalších letech ještě dále rozšiřovat. Například o neurologii, gynekologii, neonatologii a další.

Základní funkce a účinky metody kinesiotapingu

Zlepšení svalové funkce

Použití při svalových poraněních

Svalová poranění mohou být různá, od svalové horečky přes natažení až k natržení svalového vlákna nebo svalu.

Přetížením svalového aparátu vznikají ruptury ve svalové tkáni. Tekutina, která z tohoto důvodu vytéká do intersticiálního prostoru, způsobuje zvýšení tlaku, čímž jsou podrážděny receptory tlaku a bolesti. Následky jsou: bolesti, tuhost, otoky a zvýšení napětí.

Použití při hypertonu/myogelóze

Díky reflexně zvýšenému trvalému tonu dochází ke změně konzistence svalu. Postižen je většinou celý sval, může se ale objevit i lokální postižení svalu. Příčinou je traumatizace jednostranným postižením, například monotónními pracovními úkony, jako je práce u pásu v továrně, které vyvolávají trvalé zvýšení svalového tonu.

Odstranění cirkulačních potíží

Záněty jsou často reakcí těla na poškození tkáně. Současně s vytékáním tekutiny v poraněné oblasti vedou záněty k objemným otokům a zvýšení tlaku mezi kůží a svaly. Průtok lymfy je narušen, popřípadě stagnuje. Aplikace tejpu může v této oblasti pokožku nadzdvihnout, zvětšit prostor a tím způsobit snížení tlaku a zlepšení cirkulace lymfy.

Podpora funkce kloubů

K řízení pohybu v kloubu slouží vazivový aparát, kloubní pouzdro a příslušné svalstvo. Pohyblivost kloubu je závislá na formě kloubu a okolní struktuře. K pohybovým poruchám v kloubu mohou vést různé příčiny:

  • Poškození kloubních ploch artrózou nebo artritidami se smrštěním vazivového aparátu, které jsou vyvolány špatnou posturou a špatným zatížením
  • Dysbalance ve svalech obklopující kloub
  • Blokády z důvodu uskřinutí, například menisku v kloubu

Funkce kloubů mohou být podporovány pomocí různých aplikací tejpů. Vlivem na svalový tonus jsou korigovány nerovnováhy a vzniká rovnováha ve svalových skupinách. Aplikace korekcí vykazují stejně jako pasivní podpora zlepšení funkce kloubů, vedou k utlumení bolesti a tím ke zkrácení procesu uzdravení.

Jednoduše řečeno: Máte natažený sval nebo nateklý kotník? Pak je pro Vás tejpování tejpovacími páskami to pravé!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.